VR oбучение или как виртуална реалност помага за обучаването на кадри

VR или виртуалната реалност навлиза във все повече индустрии.

Няма нито една организация, която да може да оцелее без добре обучени кадри. Въпреки това, колкото и да харесват организациите да се хвалят колко ефективна е тяхната програма за обучение, простият факт е, че нищо не може да победи реалният опит. Подобряването на уменията за решаване на реални проблеми в ежедневните ситуации, въпреки всички технически иновации в крайна сметка е това, което прави един професионалист ценен. И тази област, в която тренировката във виртуална реалност наистина изпреварва всички останали технологии.

 

Какво представлява обучението във VR?

Виртуалната реалност получава много внимание в наши дни благодарение на устройства като Oculus Rift и HTC Vive. Обучението базирано във виртуална реалност се използва от дълго време от компании, академични среди и военни. По същество обучението, базирано на VR, поставя курсиста в виртуална среда , чрез специален хедсет за виртуална реалност.

Предимствата на такъв подход са очевидни. Не само, че  намалява разсейването, но може напълно да потопи обучаемия в симулацията. Някои симулации са толкова добре реализирани, че курсиста започва да реагира, както и в реалния живот. Обучаемите не само ще придобият важна информация, но и ще могат да започнат да упражняват своите умения още от първия ден.

 

Ще разгледаме 5 предимства на обученията във виртуална реалност , който ще помогнат за по-добри обучения:

 

  • Прави обучениято по-визуални.

Хората са силно визуални същества. 90% от цялата информация, която се изпраща до нашия мозък, е визуална. 93% от цялата ни комуникация е визуална. С виртуалната реалност обучението става по-визуално, тъй като темата на обучението е представена във визуално зашеметяващ 3D формат. Повечето хора го намерат за много по-привлекателен от обикновения стар текст.

 

  • Прави по-доброто обучение по-достъпно

Допреди няколко години обучението във виртуална реалност беше единствено за високотехнологичните търговски, правителствени и военни приложения. Сравнително прост хедсет за виртуална реалност струваше $ 24,000. Харектеристики като 60 градусово зрително поле и резолюция 1280X1024 (и  за двете очи). Сравнете цената на Oculus Rift и HTC Vive, които предлагат много по-добри спецификации, и напредъкът е очевиден.

С понижаващите се цени на хардуера, повече разработчици се обръщат към създаването на VR специфично съдържание. Това означава, че скоро ще имаме процъфтяваща екосистема от приложения, които ще направят обучението по-забавно и ангажиращо.

 

  • Виртуалната реалност  прави обучението по-безопасно

Инцидентите в обучението на работното място, за съжаление, са често срещани събития. В много отрасли и сектори като производство, енергетика и отбрана, те дори могат да бъдат фатални. Тъй като начинаещите са най-предразположени да правят грешки, те се нуждаят от безопасно място да практикуват уменията си. Обученията във виртуална реалност предвиждт това. Практиката във виртуална реалност може да помогне на служителите да изгладят уменията си и да започнат работата с почти съвършени реакции към ситуации от реалният свят.

 

  • Обученията могат да се изпълняват дистанционно

Светът се премества в децентрализирано работно място, където хората си сътрудничат на огромни разстояния.

Тъй като хедсетите за виртуална реалност могат да възпроизведат всяка реална среда, отпада нуждата от скъпи обучителни центрове. Обучаващият  може да изтегли учебен материал от уеб сайта на компанията и да го използва, където и да се намира, без да е необходим цял обучителен център.

 

  • Запаметяване  и възпроизвеждане на наученото

Както казахме преди, ключовата точка за  обучението във виртуална реалност е нейната способност да създава силно завладяваща среда.По-голямото потапяне във виртуалната среда може също да улесни запаметяването  на материали. Обучаемите могат да практикуват уменията си толкова пъти, колкото е необходимо, знанието става част от тяхната мускулна памет. Това са някои от функциите, които правят VR обучението много по-добро от обикновеното обучение.

Тъй като технологията се развива, ще видим по-вълнуващи решения за обучение в близките години, които ще позволят на хората да се обучават по-бързо, по-добре и по-евтино от всякога.